fbpx

KOPAONIK DOMAĆIN FIS EVROPA KUPA 2021. GODINE

Zahvaljujući Međunarodnoj skijaškoj federacija, ski-centar Kopaonik ima tu čast da 2021. godine bude domaćin Evropa kupa u disciplini veleslalom za žene! To je jedno od najprestižnijih takmičenja na svetu i 24. i 25. februara na našoj planini okupiće se najpoznatije skijašice današnjice.

Presudna stvar za ovu odluku je bila test-trka, koja se održala u martu ove godine na crnoj Dubokoj stazi na Kopaoniku. Tada je predstavnik Međunarodne skijaške federacije (FIS-a) Bojan Panovski, glavni kontrolor za Balkan i tehnički delegat, proveo četiri dana na Kopaoniku i ocenjivao spremnost za realizaciju trke prema postojećim standardima: uređenost i kvalitet staze Duboka, sistem merenja vremena, prilagođavanje vremenskim prilikama (visoke temperature, padavine…), organizacija redarske, medicinske i hitne službe, posedovanje potrebne opreme, ali i svh onih dodatnih sadržaja važnih za takmičare, sudije i tehničku podršku.

Kada je FIS dao zeleno svetlo ski-centru Kopaonik, Skijaškom savezu Srbije i JP Skijalištima Srbije i odlučio da kao celovit tim oni mogu da uspešno organizuju i realizuju ovakvo prestižno sportsko takmičenje, on je doneo i konačnu odluku –  Srbija je domaćin Evropa kupa 2021. godine. Uskoro će u posetu našoj zemlji doći i glavni koordinatora za Evropa kup – Jordi Pujola.

Ovo je veliko priznanje i čast i  za novo rukovodstvo Skijaškog saveza Srbije, koje je odmah, pri preuzimanju funkcije, sebi kao glavni cilj postavilo dovođenje jednog ovako prestižnog takmičenja u Srbiju. Jako veliki trud i ogromni resursi uloženi su u misiju da se naša zemlja napokon pojavi na kalendarima svetski poznatih takmičenja.

Skijališta Srbije i ski-centar Kopaonik sada su dobili zasluženu potvrdu da svojom skijaškom infrastrukturom, kapacitetima, organizacijom, ali i pametnim rukovođenjem i uspešnim upravljanjem drže visok nivo jednak ostalim evropskim ski-centrima.

Redovno višegodišnje ulaganje u razvoj i unapređenje Kopaonika kao ski-centra Srbije u kom je održano nekoliko hiljada raznih sportskih događaja i takmičenja, pokazalo je zaslužene rezultate. Javno preduzeće Skijališta Srbije i Skijaški savez Srbije u budućnosti će stalno raditi na aktivnoj kampanji promovisanja Srbije kao skijaške destinacije i afirmisaće skijanje kao veoma značajnu sportsku disciplinu.

Strpljivo čekamo kraj februara i ispisivanje novih stranica istorije ski-centra Kopaonik!