fbpx

O Kopaoniku

Poznat i kao Srebrna planina, Kopaonik je najveći planinski masiv Srbije. Protežući se dužinom oko 75km, ova planina je čuvena prema brojnim znamenitostima netaknute prirode. Iako obiluje turističkim atrakcijama i komercijalnim sadržajima, planina teži da očuva svoju autentičnost i unikatnost. Nacionalni park Kopaonik je zaštićen predeo, koji je bogat očuvanim prirodnim ekosistemima i celinama. Najveći skijaški centar u državi nalazi se na ovom planinskom masivu. Pančićev vrh, sa rekordnih 2017m nadmorske visine, predstavlja turistički centar, kako domaćih, tako i inostranih posetilaca. Čitav masiv poznat je po prirodnim rudnim bogatstvima, a predstavlja i vojno–strateški lokalitet od javnog značaja. Ne treba zaboraviti mauzolej znamenitog naučnika i botaničara, Josifa Pančića, prema kome je i sam vrh dobio ime. Plejada kulturno–istorijskih monumentalnih zdanja počiva na ovoj planini, kao i brojni hoteli, kompleksi apartmana, vile i slični kapaciteti.

Inače, Kopaonik se naziva i Sunčanom planinom, zato što ima čak 200 sunčanih dana godišnje!

Jedno od najpopularnijih mesta za odmor i užitak u zimskim čarolijama, Kopaonik je kutak mira u koji se čitava Srbija privremeno smesti kako bi pobegla od svakodnevnih obaveza. Savršen za porodicu, prijateljska okupljanja, relaksaciju i provod na domaći način, život na ovoj planini je vibrantan, dinamičan i prava avantura. Od Beograda do turističkog odeljka Kopaonika vas deli samo 4 sata lagane vožnje. Ne treba zaboraviti da postoje dva puta kojima možete stići do planine: istočni, preko Brusa, i zapadni, preko Jošaničke banje. Evo par informacija o udaljenosti Kopaonika u odnosu na neke veće srpske gradove:

Subotica 460km
Novi Pazar 54km
Sombor 458km
Kruševac 93km
Novi Sad 365km
Kraljevo 114km
Šabac 362km
Čačak 140km
Zrenjanin 350km
Jagodina  149km
Vranje 287km
Gornji Milanovac 160km
Beograd 279km
Užice 187km
Valjevo 236km
Kragujevac 193km
Smederevo 228km
Leskovac 214km

Kopaonik je idealna planina i za turiste starijeg doba koji žele da vreme provedu uz rekreaciju i resurse netaknute domaće prirode. Brojni sportisti biraju Kopaonik kao mesto gde će organizovati pripreme u svako doba godine. Mnogobrojni restorani, konobe, kafane i barovi odaju utisak dinamike i zabave. Jedna žičara na planini je otvorena u toku cele godine, tako da okolne masive možete osmotriti i sa najviše tačke planine u jeku letnjih odmora i raspusta. Neizostavno je pomenuti i brojne sportske aktivnosti dostupne za rekreaciju. Počevši od biciklizma, košarke, tenisa i odbojke, pa sve do uživanja u brojnim parkovima, bazenima i slobodnim površinama za trčanje i brzo hodanje – mogučnosti su bezbrojne na našoj omiljenoj planini.

Mauzolej posvećen domaćem botaničaru i biologu, Josifu Pančiću, nalazi se na vrhu planine. Oštećen u bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, ovo kulturno–istorijsko zdanje od posebnog je značaja. Planina ima čak 11 vrhova. Prosečna temperatura na godišnjem nivou je 3,7°C. Dok je čak 200 dana godišnje osunčano, procenjuje se da je masiv prekriven belim pokrivačem i do 160 dana, od novembra do maja! Uživanje u snegu u maju je nezaboravno, a i jedan produženi snežni vikend u toku novembra nije na odmet. Procenjuje se da preko 400cm snega godišnje obavije masiv. 2018. godina je rekordna – u avgustu je zabeleženo čak 178,3mm kišnih padavina, što je najviše u odnosu na prethodnih 12 godina! Prosečna temperatura u ovom, inače najtoplijem mesecu na planini, je 11.9°C.

Zanimljivo je na Kopaoniku sneg pao čak i u junu mesecu  7. 6. 1994. godine  kada je belog pokrivača bilo u visini od 4cm, dok je, sa druge strane, u avgustu 1995. godine palo 1cm snega koji se održao čitav dan! Uz to treba napomenuti i famoznu 1996. godinu, kada je u aprilu palo rekordnih 70cm snega, a za tri dana mećave u tom mesecu, 130cm snega je nadolazilo mešajući se sa starim pokrivačem, pri čemu je konačan broj bio u visini od 160cm. Kopaonik je nepredvidiva planina, puna prilika za pohod, užitak i rekreaciju!

Udarna vest 2000. godine bila je i visina snežnog pokrivača – čak 170cm!

Postoji čak 26 skijaških žičara, što znači da za sat vremena oko 32 000 ljubitelja zimskih sportova  može uđe na lift!

Na planini se nalaze i brojna nalazišta koja datiraju iz Paleolita i Neolita, poput Bele stene, Velikog krša, Jasove bačije, ali i Gornjih Kaznovića, Greblja, Tomovićkog brda i Beglučke.

Dobrinac, lokalno nalazište, potiče još iz IV veka pre nove ere!

Pored kulturno–istorijskih nalazišta, planina je dom brojnih manastira i jednog srednjovekovnog zamka. Đurđevi stupovi, Studenica, Sopoćani i Gradac, kao i zamak Maglič, prema kome je naša konoba dobila ime, samo su neki od njih.

Angella Resort d.o.o                                                             

Hercegovačka 14
11000 Beograd
M.B: 21339440
PIB: 110339492
Registar turizma: BTP 21/2018
Ogranak Angella
Trg Josifa Pančića 2A
36354 Kopaonik