fbpx

O Kopaoniku

Poznat i kao Srebrna planina, Kopaonik je najveći planinski masiv Srbije. Protežući se dužinom oko 75km, ova planina je čuvena prema brojnim znamenitostima netaknute prirode. Iako obiluje turističkim atrakcijama i komercijalnim sadržajima, planina teži da očuva svoju autentičnost i unikatnost. Nacionalni park Kopaonik je zaštićen predeo, koji je bogat očuvanim prirodnim ekosistemima i celinama. Najveći skijaški centar u državi nalazi se na ovom planinskom masivu. Pančićev vrh, sa rekordnih 2017m nadmorske visine, predstavlja turistički centar, kako domaćih, tako i inostranih posetilaca. Čitav masiv poznat je po prirodnim rudnim bogatstvima, a predstavlja i vojno–strateški lokalitet od javnog značaja. Ne treba zaboraviti mauzolej znamenitog naučnika i botaničara, Josifa Pančića, prema kome je i sam vrh dobio ime. Plejada kulturno–istorijskih monumentalnih zdanja počiva na ovoj planini, kao i brojni hoteli, kompleksi apartmana, vile i slični kapaciteti.

Inače, Kopaonik se naziva i Sunčanom planinom, zato što ima čak 200 sunčanih dana godišnje!

Jedno od najpopularnijih mesta za odmor i užitak u zimskim čarolijama, Kopaonik je kutak mira u koji se čitava Srbija privremeno smesti kako bi pobegla od svakodnevnih obaveza. Savršen za porodicu, prijateljska okupljanja, relaksaciju i provod na domaći način, život na ovoj planini je vibrantan, dinamičan i prava avantura. Od Beograda do turističkog odeljka Kopaonika vas deli samo 4 sata lagane vožnje. Ne treba zaboraviti da postoje dva puta kojima možete stići do planine: istočni, preko Brusa, i zapadni, preko Jošaničke banje. Evo par informacija o udaljenosti Kopaonika u odnosu na neke veće srpske gradove:

Subotica460km
Novi Pazar54km
Sombor458km
Kruševac93km
Novi Sad365km
Kraljevo114km
Šabac362km
Čačak140km
Zrenjanin350km
Jagodina 149km
Vranje287km
Gornji Milanovac160km
Beograd279km
Užice187km
Valjevo236km
Kragujevac193km
Smederevo228km
Leskovac214km

Kopaonik je idealna planina i za turiste starijeg doba koji žele da vreme provedu uz rekreaciju i resurse netaknute domaće prirode. Brojni sportisti biraju Kopaonik kao mesto gde će organizovati pripreme u svako doba godine. Mnogobrojni restorani, konobe, kafane i barovi odaju utisak dinamike i zabave. Jedna žičara na planini je otvorena u toku cele godine, tako da okolne masive možete osmotriti i sa najviše tačke planine u jeku letnjih odmora i raspusta. Neizostavno je pomenuti i brojne sportske aktivnosti dostupne za rekreaciju. Počevši od biciklizma, košarke, tenisa i odbojke, pa sve do uživanja u brojnim parkovima, bazenima i slobodnim površinama za trčanje i brzo hodanje – mogučnosti su bezbrojne na našoj omiljenoj planini.

Mauzolej posvećen domaćem botaničaru i biologu, Josifu Pančiću, nalazi se na vrhu planine. Oštećen u bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, ovo kulturno–istorijsko zdanje od posebnog je značaja. Planina ima čak 11 vrhova. Prosečna temperatura na godišnjem nivou je 3,7°C. Dok je čak 200 dana godišnje osunčano, procenjuje se da je masiv prekriven belim pokrivačem i do 160 dana, od novembra do maja! Uživanje u snegu u maju je nezaboravno, a i jedan produženi snežni vikend u toku novembra nije na odmet. Procenjuje se da preko 400cm snega godišnje obavije masiv. 2018. godina je rekordna – u avgustu je zabeleženo čak 178,3mm kišnih padavina, što je najviše u odnosu na prethodnih 12 godina! Prosečna temperatura u ovom, inače najtoplijem mesecu na planini, je 11.9°C.

Zanimljivo je na Kopaoniku sneg pao čak i u junu mesecu  7. 6. 1994. godine  kada je belog pokrivača bilo u visini od 4cm, dok je, sa druge strane, u avgustu 1995. godine palo 1cm snega koji se održao čitav dan! Uz to treba napomenuti i famoznu 1996. godinu, kada je u aprilu palo rekordnih 70cm snega, a za tri dana mećave u tom mesecu, 130cm snega je nadolazilo mešajući se sa starim pokrivačem, pri čemu je konačan broj bio u visini od 160cm. Kopaonik je nepredvidiva planina, puna prilika za pohod, užitak i rekreaciju!

Udarna vest 2000. godine bila je i visina snežnog pokrivača – čak 170cm!

Postoji čak 26 skijaških žičara, što znači da za sat vremena oko 32 000 ljubitelja zimskih sportova  može uđe na lift!

Na planini se nalaze i brojna nalazišta koja datiraju iz Paleolita i Neolita, poput Bele stene, Velikog krša, Jasove bačije, ali i Gornjih Kaznovića, Greblja, Tomovićkog brda i Beglučke.

Dobrinac, lokalno nalazište, potiče još iz IV veka pre nove ere!

Pored kulturno–istorijskih nalazišta, planina je dom brojnih manastira i jednog srednjovekovnog zamka. Đurđevi stupovi, Studenica, Sopoćani i Gradac, kao i zamak Maglič, prema kome je naša konoba dobila ime, samo su neki od njih.

Angella SPA & Wellness

Konaci d.o.o Kopaonik
Sunčani vrhovi bb
36354 Kopaonik

PIB: 110339492
M.B: 21339440

Registar turizma BTP 21/2018